Hasznos

Favágó balesetek a médiából

Favágó balesetek a médiából

Sajnálatosan egyre több az olyan "vállalkozó" aki úgy gondolja, hogy tudás és végzettségek nélkül Youtube-os videók alapján biztonságos favágás tudnak végrehajtani. Persze szerencséje bárkinek lehet, de a tapasztalat az, hogy az ilyen szakszerűtlen munka minimum anyagi kárral jár, sőt az is előfordul, hogy személyi sérüléssel és nem ritkán halálesettel!

Az ilyen "Hamar-eltün BT"-k nem rendelkeznek nyilvántartási- vagy adó- számmal, nincs meg a jogszabályokban előírt végzettségük és ami a legrosszabb, hogy a tudásuk és felszerelésük is hiányos. 
Ne csodálkozzon azon, ha az ilyen "favágónak" egy károkozás után csak a hűlt helyét találja meg. Az eldobható telefonszámon kívül semmilyen adatot nem fog megtalálni róla. Legyen óvatos!


A fia szeme láttára halt meg a favágó
2023. október 29. Tények
Végignézte apja halálát egy 18 éves fiú, amikor a középkorú férfi több métert zuhant egy fáról gallyazás közben, Marcaliban szombaton.
Az apa favágó volt, és az egyik ágon állva vágta le a többit, amikor az ág leszakadt alatta. A környéken élők hiába rohantak segíteni, mentőhelikoptert is riasztottak a helyszínre, de a férfi gerince olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

https://tenyek.hu/video/a-fia-szeme-lattara-halt-meg-a-favago


Börtönbe kerülhet az áram miatt a favágó
2023. október 14. Tények
Börtön várhat arra a favágóra, aki miatt kis híján meghalt egy 15 éves fiú egy kállósemjéni állattartó telepen. A férfi a kamaszt bízta meg azzal, hogy segítsen legallyazni egy fát, amely azonban túl közel volt a villanyvezetékhez. Amikor a fiú egy drótkötelet rángatott, megrázta a nagyfeszültségű áram, súlyosan megsérült, bár túlélte a balesetet. Az ügyészség szerint a telepen dolgozók nem kaptak védőfelszerelést, de más hiba is volt, ezért a telep tulajdonosát is megbüntethetik.

https://tenyek.hu/video/bortonbe-kerulhet-az-aram-miatt-a-favago


Gázcsonkot rongált meg egy kidőlt faág Somoskőújfaluban
2023.04.28. Nool
Favágás közben egy nagyobb ág leesett péntek délelőtt, amelynek következtében egy gázcsonk eltört és gáz ömlött ki belőle Somoskőújfaluban, a Somosi úton. 
Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmondta portálunknak, hogy helyszínre vonultak a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor szakemberei, illetve a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is.

https://www.nool.hu/helyi-kek-hirek/2023/04/gazcsonkot-rongalt-meg-egy-kidolt-faag-somoskoujfaluban-2


Kettévágott egy kidőlt fa egy családi házat Üllőn
2018. December 09. NLC.hu
Szinte teljesen kettéhasította a 30 méteres fa az épületet. A ház lakhatatlanná vált, az önkormányzat segített a benne élőknek.
Egy 30 méter magas fa dőlt pénteken egy családi házra Üllőn, az Erdősor utcában – közölte a katasztrófavédelem.

A kidőlt fa beszakította a 50 négyzetméteres ház tetőzetét, a födémjét, károsodott a ház falazata is. Személyi sérülés nem történt.
A monori hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével a fát összedarabolták, majd az ingatlanról eltávolították.
A családi ház lakhatatlanná vált, a benne élők elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

https://nlc.hu/csalad/20181209/kettevagott-egy-hazat-egy-kidolt-fa-ullon-fotok/

https://youtu.be/ATbijO2xfsg?si=uL9uYVG6OwU_lmYj


Súlyosan megsérült egy favágó Budapesten
2021. 04. 01. 24.hu
Alpintechnikát alkalmazva mentettek meg egy favágót a tűzoltók a IX. kerületben – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-t. Kolozsi Péter elmondta, hogy a favágó egy, a Határ út és az Illatos út által határolt ipari területen került bajba; nem tudott önerejéből lemászni a fáról. A tűzoltók alpintechnika segítségével lehozták a férfit és átadták a mentőknek – fűzte hozzá. Az MTI úgy tudja, hogy a férfi súlyosan megsérült.

https://24.hu/belfold/2021/04/01/sulyosan-megserult-egy-favago-budapesten/


Még nincs túl az életveszélyen a Kajárpécen megsérült férfi
2019.12.15. Kisalföld
A 30 év körüli férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba, az állapota a műtét után is válságos.
Harminc év körüli férfi szenvedett súlyos balesetet vasárnap kora délután Kajárpécen. A helyszínen kérdeztük az utcabelieket a történtekről, akik azonban csak a baleset tényét tudták megerősíteni, mert nem voltak szemtanúi a szerencsétlenségnek. Annyit azért elmondtak lapunknak, hogy egy helyi vállalkozásban dolgozó férfit ért baleset, feltehetően favágás közben. Tudni vélték azt is, hogy a szerencsétlenül járt fiatalember rendszeresen végzett a faluban és környékén hasonló munkákat. 
Tehát a szerencsétlenül járt ember szakmájában profi volt, azonban most valami „félrecsúszhatott”. Arról beszéltek a lapunk által megkérdezett utcabeliek, hogy favágáskor egy lezuhanó törzsrész ránthatta magával a férfit, aki mintegy négy méter magasból zuhant a földre. 

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2019/12/sulyos-baleset-ert-egy-ferfit-favagas-kozben-kajarpecen


A saját láncfűrésze oltotta ki a favágó életét
2017. 02. 16. 24.hu

A 31 éves férfi épp a háza hátsó udvarában vágott ki egy fát, amikor a borzalmas baleset történt. A favágó a helyszínen életét vesztette.
A 31 éves Gregery Bulbuc londoni otthonában dolgozott, amikor a láncfűrésze visszarúgott és belevágott a torkába. Mivel kötéllel kapaszkodott, a holtteste lógott a fáról, míg odaértek a mentők és rendőrök. Sajnos a férfi azonnal életét vesztette, mikor a láncfűrész megvágta, már nem tudták megmenteni az életét.
A nyomozók balesetként kezelik az ügyet, és a szóvivő elmondta, hogy sajnos ez egy nagyon veszélyes foglalkozás és megtörténhetnek ilyen borzalmas balesetek.

https://24.hu/kozelet/2017/02/16/a-sajat-lancfuresze-oltotta-ki-a-favago-eletet-video/


Leesett a fáról, és meghalt a Citroen egykori ralipilótája
2012.08.11. Blikk
Saját kertjében, metszés közben leesett egy fáról, és meghalt Philippe Bugalski, a Citroen gyári csapatának volt ralipilótája. A 49 esztendős ex-autóversenyző 15 méteres magasságból zuhant le, az életét már nem tudták megmenteni. A népszerű ralipilóta két világbajnoki futamgyőzelmet aratott 1999-ben a Citroen Xsara Kit Car jelzésű, legendás versenyautóval.

https://www.blikk.hu/aktualis/leesett-a-farol-es-meghalt-a-citroen-egykori-ralipilotaja/8h2db1e


 

Related Articles

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image