Rólunk

Rólunk

Tevékenységemet, a fakivágást és a zöld-területkezelést egyéni vállalkozóként 2011-ben kezdtem. 1997 óta hivatásos tűzoltó a főfoglalkozásom, melynek köszönhetően megtanultam, hogyan kell a kockázatos és veszélyes munkát a legbiztonságosabban elvégezni. A tűzoltók egyik fő tevékenysége a viharkárok felszámolása, anyagi javak mentése, az életveszély megszüntetése. Az ilyen káresetek felszámolásánál sikerült elsajátítanom a kidőlt, fennakadt és megsérült fák szakszerű eltávolítását, felfűrészelését. A tűzoltóságoknál rendszeresített szerény eszközök nem kimondottan favágásra alkalmasak, ezért a legtöbb esetben a tűzoltó a leleményességre hagyatkozik és a legbiztonságosabb megoldást alkalmazza.

Az évek során fokozatosan bővítettem az eszközparkomat és elvégeztem a jogszabályokban megkövetelt szakirányú iskolákat. A favágáshoz kapcsolódó szakmákon kívül emelőgépek és berendezések kezeléséhez szükségez szakmai végzettségeket is megszereztem. A Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen felsőfokú kárhelyparancsnoki és tűzoltásvezetői szakképesítést szereztem, a tűzoltóságon irányítói és kárhelyparancsnoki beosztást is ellátok.

A küldetésem, hogy folyamatos fejlődés mellett a legjobb favágási módszereket elsajátítsam.

A favágás és a faápolás szakmai tudás megszerzéséhez nem elegendő a tanfolyamok elvégzése, sőt a legprofibb felszereléssel sem lehet biztonságos és szakszerű munkát végezni, ha nincs meg a gyakorlati tapasztalat.

A gyakorlati tapasztalatot csak megfelelő szakmai alázattal lehet megszerezni. A különböző fakivágási módszereket nem elég ismerni, azokat a megfelelő szakfelszerelés alkalmazásával tudni kell a gyakorlatban alkalmazni.

A fakivágás az egyik legveszélyesebb munkavégzés a statisztikák szerint. A veszélyes fák kivágása annyiban veszélyesebb, hogy a favágás 10-15m (néha 25-35m) magasságban kell elvégezni.

A fák veszélyessége néha eléri azt az állapotot, amikor már nem lehet biztonságosan megmászni vagy kivágni a fát, ilyen esetekben munkagépeket alkalmazunk, pl. emelőkosaras gépjárművet, vagy éppen autódarut.
Természetesen az is előfordul, hogy a feladat meghaladja a képességeinket, ebben az esetben nem vállaljuk azt el.

Vigyázunk a természetre! Környezetbarát olajakat használunk (pl. növényi lánckenőolaj), a madarak fészkét a lehetőségekhez képeset áthelyezzük, vagy a kirepülést követően végezzük el a vágást. A telektisztítások vagy bontások alkalmával a hulladékot kiválogatjuk és külön külön a megfelelő hulladékfeldolgozóba szállítjuk. A veszélyes hulladékok kezelését (pala, kátrány stb.) szakemberek bevonásával szállíttatjuk el.
A természet megóvása fontos számunkra, ezért előfordult már, hogy a fa kivágásáról lebeszéltük a megrendelőt.

madbaratkert

komposztalas_logo

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A 2013. március 28-án megalakult Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK) feladata a hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése, a magyar élelmiszerek versenyképességének támogatása, továbbá a szaktanácsadás, ezen kívül gyors, pontos és megbízható információk eljuttatása a gazdálkodókhoz.Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy az érintettek a kötelező kamarai tagságot ne kényszerként éljék meg, hanem abban a lehetőségeket lássák. Erre figyelemmel a kamarának kiemelt felelőssége van abban, hogy tagjai részére magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtson, melynek gazdasági eredményeit elsődlegesen a szolgáltatást igénybe vevő tagjai kell hogy élvezzék."

A kamara létrehozásáról szóló törvény: 2012. évi CXXVI. törvény a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról.

nak_logo

A favágáshoz kapcsolódó összes végzettséget megszereztem:

A csapatunk

A legtöbb esetben egyedül végzem a favágási munkálatokat, kötéltechnika és alpin-technika esetén külső segítő vesz részt az ágak leeresztésében vagy a levágott ágak mozgatásában. A komplexebb munkáknál a csapatunk az elvégzendő feladatoktól függően változik, pl. az emelőkosaras cég a legtöbb esetben a LiftRent, de a darálást és a szállítást is más-más kollégával közösen végezzük.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image