Tevékenységek

Fakivágás döntéssel

Fakivágás döntéssel

Nem csak veszélyes fákat vállalunk, gyümölcsfák vagy dísznövények kivágását vagy levágását és gurigázását is elvégezzük.

3.2.2. A fa döntését motorfűrésszel egy személy is végezheti, ha a dőlésirányítás módja nem teszi szükségessé kisegítő alkalmazását. Döntőgépben munka közben csak a gépkezelő tartózkodhat. A fadöntéshez szükséges képesítési előírást az 1. sz. függelék tartalmazza. (EBSZ rendelete)

A fakivágás egyik módszere a fakivágás döntéssel. Ezt a módszert akkor tudjuk alkalmazni, ha a fa mérete és a döntés helye megfelelő. A döntésnél figyelembe kell venni a fa egészségi és növekedési állapotát. A fa kidöntése a laikus szemmel egyszerűnek tűnik, de nagyon könnyű elrontani, ha valaki nem ismeri a döntés szigorú szabályait. A döntésnél a legnehezebb a fa súlyközéppontját meghatározni, ez lehet nagyon kicsi is ami megnehezíti a fa elmozdulását, de lehet nagyon nagy is, ami veszélyessé teszi a fát, ha valaki nem ismeri a "nagykihajlású" kivágásának menetét.  

3.2.19. A nagykihajlású fákat - a húzási irányba - éktámaszos döntéssel kell dönteni. Ha a húzási iránytól jelentősen eltérő irányba kell dönteni, csak megfelelő teljesítményű csörlő és kellő szakítószilárdságú kötél segítségével szabad dőlésirányítást végezni. Behajkolás után a fának nem szabad sem a kihajlás, sem a döntési irány felőli oldalán tartózkodni. (EBSZ rendelete)

A döntési módszert ott szoktuk alkalmazni, ahol van elég hely a kidöntött fának, nem akadályoz és veszélyeztet légkábelt, közművet, a fa állapota és súlypontja ezt megengedi. Csörlő segítségével a döntési irányt meg tudjuk változtatni, vagy 6x csigasorral kötéllel, vagy drótkötéllel és orsós kézi csörlővel. A csörlőnk 1,5 tonna súlyú. 

Képek a döntésekről: https://www.favagas.net/index.php/gallery/fakivagas-dontessel.html

Videók: https://www.favagas.net/index.php/gallery/videok.html

 

Date

2011. február 11

Tags

Fakivágás
Image